14-24 måneder og søvn. Hvornår går baby fra to til én lur?
Så gik det første år og vi skal til at kigge ind i barnets 2. år med søvn. Der er rigtig meget at sige om denne periode. Statistisk set oplever flere forældre, at barnet sover bedre og mere stabilt. Vores erfaring er dog at institutionsstart, motorisk udvikling, sygdom og snot, separationsangst m.m. også kan fylde her.
Men hvis vi starter med at have blik for Søvnens Matematik, så er vi et stykke på vej i den rigtige retning.
Hvornår kan barnet nøjes med én lur?
Søvnens Matematik 14-24 måneder
Vågenbehov: 11 timer
Vågenperioder: 2 stk.
Vågentid: 5-6 timer
Søvnbehov: 13+ timer
Antal lure: 1 stk.
Vi har skrevet en længere artikel om Søvnens Matematik, hvis du er nysgerrig på, hvad det kan.
Hvor gammel skal barnet være for at kunne nøjes med en lur?
Faktisk handler det ikke om alder. Det ville ellers være dejlig nemt. Det handler om, hvornår barnet kan være vågen 5-6 timer af gangen. Og det er ikke en konkurence. Ligesom at nogle børn kan gå når de er 10 mdr og nogle når de er 18 mdr, så udvikler børn sig ikke i samme tempo når det kommer til vågentid. Det handler i høj grad også om det man kalder arousal, aktivitetsniveau, hverdagens indhold osv. Derfor ser vi børn helt ned til 11 måneders alderen, for hvem 1 lur kan fungere. Andre børn må op omkring 16 måneder. Det kan ikke forceres.
Hvordan skifter man til én lur?
De tegn som er reelle at se efter kan være at barnet har rigtig svært ved at finde ro til aftenputningen (dette kan selvfølgelig også være andre ting). Nogle gange bliver barnet svær at putte til 2. lur eller sover meget kort her.
Andre gange sker det lidt ved en tilfældighed at forældrenen finder ud af en dag at barnet godt kan klare én lur. Overgangen er som sagt lidt tricky og man må beregne i hvert fald 14 dage til lige at finde rytmen. Men hvis man ret hurtigt erfarer at barnet er helt mast flere timer både slut formiddag og eftermiddag på én lur, må man tilbage til 2 lure. Lidt endnu.
Hvordan fordeler søvnen sig på én lur?

Hvor lang en lur Astrid her tager, afhænger i høj grad af hvor meget hun sover om natten om omvendt. Denne søvnlog illustrerer faktisk virkelig godt, hvorfor jeg anbefaler at man laver det jeg kalder en SØVNAFTALE i institutionen. Børn fordeler nemlig deres søvn meget forskellige. Nogle sover til kl 8, andre til kl 5. Nogle sover lange lure, andre gør ikke. Nogle går tidligt i seng. Men ens for disse eksempler er, at vågentiden foredeles stabilt på hver sin side af luren. Med en lille fordel til eftermiddagen så søvnpresset øges godt til nat.
Brug for mere hjælp?
Søvnen er en kompleks størrelse og der kan være andre ting på spil end blot Søvnens Matematik. Du er velkommen til at følge med på vores Instagramprofiler for mere inspiration, råd og vejledning. På profilen @modersoevn kan du følge Karen, som deler ærligt og åbent om sit eget familieliv og de søvnudfordringer, mange kan genkende sig selv i. Og på @soevnplejersken finder du Sine, som deler et nuanceret og kærligt blik på børns søvn. Begge profiler er baseret på mange års erfaring fra søvnvejledning i børnefamilier.
Har du brug for en 1-1 snak med en søvnvejleder, kan du finde en søvnvejleder her.
Nordic Sleep Academy
Hej! Vi er Sine Ditlev Bihlet og Karen Kildahl. Sammen har vi startet Nordic Sleep Academy med viden og vejledning til forældre om børns søvn.
Er det tid til kun en enkelt lur allerede?
Overgangen mellem lur-systemer handler stort set altid om, hvor længe dit barn kan være vågen ad gangen. Det handler om balancen mellem søvnbehov og vågenbehov og kan ikke puttes på en formel, der kun tager højde for alderen. Men i alderen mellem 12-24 måneder, vil du helt naturligt opleve, at dit barn på et tidspunkt, bør overgå til en enkelt lur for at få døgnet til at gå op.
Brug for en plan?
Vi tilbyder online søvnplaner, som hjælper dig med at komme i mål med forandringer omkring søvnen.